Zoeken

 

Logo

Boeken en werkmappen


STRALINGSWARMTE


Zelfbouw tegelkachels

*Werkdocumentatie zelfbouwtegelkachels. De geheel vernieuwde en uitgebreide uitgave van de twee eerder verschenen werkmappen Zelfbouw Gemetselde Kachel en Zelfbouw Standaard Tegelkachel. Vergelijk de mogelijkheden en kies dan voor metselen of gieten.
De standaardkachel is 0,48 x 0,88 x 1,35 m. Het uitgedroogde gewicht is 650 kg en de capaciteit is voor een ruimte van ongeveer 50 m2 geschikt.
Blijft na 1 stookbeurt 7-9 uur warm.
De standaardkachel is gebaseerd op voorbeelden uit Midden-europese landen, die een horizontale warmtestroming hebben.

Een greep uit de inhoud:

Hoe stook je zo’n kachel en wat is het effect? Nieuwe stookmethode. Hoeveel en welk soort stookhout, hoeveel gas?
Waarom liever geen luchtverwarming?
Gieten of metselen? Fundering. Schoorsteen. Eerst instoken!
De zelfbouw gegoten tegelkachel: Benodigdheden voor het maken van de kachel
Onderdelen van de zelfbouw tegelkachel. Bouw in het kort, bouwvolgorde en materialen.
Een triltafel maken. De te gieten onderdelen en de daarvoor te maken mallen.
Het in elkaar zetten van de kachel. Het ijzerwerk. Deuropening en deurtje.
De gemetselde kachel: Het kiezen van de steen voor de buitenwand. Uitslag maken. Het binnenwerk. Het berekenen en maken van de mallen. Het deurtje.
Opbouw van de kachel: De voet en het deksel. Stookplaten. Horizontale en verticale platen. Het metselen. Berekening gewicht van de kachel. Hoeveelheden van het benodigde materiaal. Tekeningen per metsellaag. De aansluiting van de schoorsteenpijp.

€ 51,- (Nederland), € 55,30 (Europa).
Bestellen.


Zelfbouw Finoven

*Zelfbouw gemetselde Fin-oven. Met tekeningen, bouwbeschrijvingen en gebruiksaanwijzing voor de kachel. Is bedoeld om zelf een gemetselde Fin-oven te maken. Afmetingen: 0,70 x 0,67 x 1,56 m. Uitgedroogd gewicht: 980 kg.
Capaciteit voor een ruimte van 65m2. Blijft na 1 stookbeurt 12-14 uur warm.
De Finoven is gebaseerd op voorbeelden uit Scandinavië.
€ 30,50 (Nederland), € 31,40 (Europa).
Bestellen.


Warmtemuren

*Bouwhandleiding Warmtemuren. Aangepaste en uitgebreide uitgave van onze vroegere werkmap Warmtemuren. Nu met uitvoerige bouwbeschrijving systeem-Willy Bouwens! En met aanvullende technische informatie over materialen, HR-ketels enz.

Een greep uit de inhoud:
Wat is verwarming? En wat is comfortabel? Wat gaan we verwarmen?
Luchtkwaliteit en tocht. Ventilatie en energieverbruik.
De warmtemuur in de praktijk:
Grootte, isolatie, plaatsing. Warmteverliesrekening.
Waar komen de muren? Spelen met de ruimte.
Combinatie-mogelijkheden. Welke cv-ketel? Wat kunt u zelf?
Hoe regel je de warmte in huis?
Metselwerk. Steensoorten.
Slangen en leidingen aanbrengen. Afwerklaag.
Systeem Willy Bouwens: De isolatie-opbouw. Leiding leggen. Afwerking.
Meubels en warmtemuren.
Warmtelijsten.
Aangestraald warmtemuursysteem: Alle warmte uit hout. Berekening en aanleg.
Reflectie voorkomt warmteverliezen.
Mogelijkheden voor het leidingverloop in een warmtemuur.

€ 34,- (Nederland), € 38,30 (Europa).
Bestellen.


De man en het hout

De man en het hout is een onontbeerlijke en praktische handleiding voor alles wat te maken heeft met het kappen, hakken, stapelen en het in de fik steken van alle soorten hout. Het ideale boek voor iedereen (M/V) die een echte man wil zijn. Door Lars Mytting.
€23,94 (Nederland), € 32,99 (Europa)
.

Bestellen.


De warmtepomp

Het boekje De warmtepomp: valkuilen & alternatieven begint met Kelvin & Pascal in de ronde van Carnot, een tekenverhaal over de warmtepomp. Ook de vloed aan letterwoorden zoals COP, SPF, SCOP, PEF… passeren de revue.De lezer wordt geconfronteerd met de valkuilen en alternatieven, gekaderd in het huidig turbulent energieklimaat.Kunnen beschikken over betaalbare elektriciteit en een stabiel, modern uitgebouwd elektriciteitsnet, is wellicht nog ‘wishful thinking’. Zijn batterijen als opslagsystemen dan geen valabel alternatief of misschien toch beter maar opteren voor een ‘Power2Gas-proces’? Wat leren we van off-grid woningen, passiefhuizen en tiny houses? Dat en nog veel meer lees je in deze publicatie.
€ 10,50 + 3,50 porto (Nederland).
Bestellen.

België beter rechtstreeks bestellen bij Zonnearc.be


Houtstoken hoe doe je dat?

Met Houtstoken: Hoe doe je dat? wordt de houtstoker ‘een heer in het vurig verkeer’. Instructies voor een knettergezellig en brandschoon houtvuurtje. De voordelen van een nieuwe stookcultuur zijn ronduit royaal zowel voor de houtstoker als zijn omgeving. Elke houtstoker gromt tevreden bij een 40% lager houtverbruik. Een 90% lagere fijnstofemissie is dan weer goed voor het milieu. En als klap op de vuurpijl worden we beloond met een hoger warmtecomfort en tevreden buren. Hoe we dat bereiken wordt haarfijn in het boekje uiteen gezet. De houtstoker wordt overgoten met stooktips, stookadvies en goede voorbeelden.
€ 8,50 + 3,50 porto (Nederland).
Bestellen.

België beter rechtstreeks bestellen bij Zonnearc.be


Houtkachels en fijnstof

Houtkachels en fijnstof: Hoe zit dat? De discussie sleept al jaren aan: hout verbranden brengt te veel fijnstof in de lucht en moet aan banden worden gelegd. Open haarden en houtkachels worden als boosdoeners gebrandmerkt. Willy Lievens voelt zich als fervent houtstoker in een Finoven (Finse tegelkachel) solidair met alle bezitters, verdelers en producenten van schone houtkachels en aangesproken om de ongenuanceerde berichtgeving te counteren. Voor alle duidelijkheid: de grote meerderheid van de houtkachels die nu in gebruik zijn, vormen wel degelijk een probleem. Ze halen weinig rendement en stoten teveel fijnstof uit. Dat de overheid daar iets aan wil doen, is volkomen begrijpelijk. Maar ze dreigt hiermee het kind met het badwater weg te gooien. De betere hout- en pelletkachels die nu op de markt zijn, koppelen immers een hoog rendement aan een lage uitstoot van schadelijke stoffen.
In een rijkelijk gedocumenteerd en geïllustreerd boekje (40 blz.) wordt de kwestie ‘houtkachels en fijnstof’ vanuit de verschillende invalshoeken benaderd.
€ 6,00 + 3,50 porto (Nederland).
Bestellen.

België beter rechtstreeks bestellen bij Zonnearc.be