Zoeken

 

Logo

Zelfbouwwerkplaats


Het bouwen: technische en praktische informatie


Het zelf bouwen van uw eigen tegelkachel of finoven is een bijzondere ervaring.
Twee dagen lang bent u, onder deskundige begeleiding, intensief bezig met het bouwmateriaal: tegels, vuurbeton, klei en gietmallen. En twee dagen lang heeft u tijdens het werken alle mogelijkheid om meer te weten te komen over stralingswarmte, hout- en gasstook, enzovoort.

Onze kachels worden gegoten uit vuurbeton: een hoogwaardig mengsel van verschillende materialen, dat hoge stooktemperaturen kan verdragen. De bekleding bestaat uit – meegegoten – zachtgebakken Kerkdrieltegels of Spaanse kleintjes. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een kachel uit alleen vuurbeton – dus zonder tegels – te gieten.

In de kachelwerkplaats
Een mal klaarmaken voor het gieten.


Dag 1
is de dag van het gieten. Voor de finoven moet u maar liefst veertig verschillende mallen vullen met vuurbeton. Voor de standaard-tegelkachel en de kleine kachel zijn dit er minder. De mallen voor de buitenwanden zijn het grootst – je draagt ze met z'n tweeën. De mallen voor het interieur van de kachels zijn kleiner. Voordat u de mallen van de met tegels beklede buitenwanden kunt vullen, fixeert u de tegels in de gietmal met behulp van klei. Dat betekent de eerste paar uren: heel veel kleirolletjes maken. Daarna is het tijd voor het aanmaken van het beton en het vullen en op de triltafel trillen van de mallen. Als u klaar bent dekt u de gevulde mallen af, waarna het drogingsproces kan beginnen.

Dag 2 is de dag van het lossen van de mallen. Het vuurbeton is gehard. De kleine mallen lost u veelal door ze iets los te schroeven en om te draaien. De mallen voor de buitenwanden vragen wat meer werk: voorzichtig keren, kleirolletjes eruit halen, de mal en de buitenwand met water schoonmaken. Hierna: voorzichtig bus of aanhanger inladen en rustig met uw vracht naar huis rijden.

Voor het bouwen van de finoven moet u met minimaal drie personen komen; voor de standaard-tegelkachel en de kleine tegelkachel zijn twee personen voldoende. U heeft gedurende beide dagen begeleiding – het is alleen niet de bedoeling dat wij meebouwen. Houdt u er rekening mee dat u regelmatig flink zal moeten sjouwen. U heeft dus in ieder geval twee stevige sjouwers nodig. In het geval van de Finoven mag de derde persoon wat minder sterk zijn: deze kan de lichte klussen doen.